Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Moet je tijdens je ontslag ter beschikking blijven van VDAB?

Moet je tijdens je ontslag ter beschikking blijven van VDAB?

De Wet op de Arbeidsdeal van 2 oktober 2022 introduceert maatregelen die de inzetbaarheid van werknemers moeten verhogen bij ontslag. Vanaf 1 april 2025 gelden deze nieuwe regels voor werknemers die worden ontslagen met een opzegtermijn of -vergoeding van minstens 30 weken.

Als je een opzeggingsvergoeding krijgt, moet je vanaf dat moment beschikbaar zijn om inzetbaarheidsbevorderende maatregelen te volgen via organisaties zoals VDAB, Forem of Actiris. Zodra je een nieuwe baan hebt, als werknemer of zelfstandige, vervalt deze verplichting. Word je ontslagen met een opzeggingstermijn? Dan zijn deze maatregelen niet verplicht, maar wel mogelijk.

Voor deze maatregelen stelt de RVA een budget van € 1800 beschikbaar. Dit bedrag kan worden teruggevraagd via een formulier, door jou of door de dienstverlener die de maatregel aanbiedt.

Deze maatregelen kunnen worden gevolgd vanaf de start van de opzegtermijn tot de laatste dag van het tweede kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin de opzegtermijn eindigt. Daarnaast mag je, naast je sollicitatieverlof, extra afwezig zijn met behoud van loon om deze maatregelen te volgen.